Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските банки призовават ЕС да ги определи като критично важен "стратегически" сектор

Снимка: ebf.eu

Европейските банки призовават Европейския съюз да ги определи като критично важен "стратегически" сектор, предупреждавайки, че тяхната конкурентоспособност и бъдещето на блока са застрашени, сочи доклад на Европейската банкова федерация (EBF), публикуван във вторник и цитиран от Ройтерс.

В доклада на Европейската банкова федерация е предложен списък от 45 политически препоръки, които висшето банково лоби в региона прави преди евроизборите през юни.

Президентът на организацията Кристиан Севинг, в ролята си на главен изпълнителен директор на "Дойче Банк" (Deutsche Bank) призова през миналата година банките да бъдат признати за стратегически, наричайки ги "ключов фактор за европейския суверенитет", напомня Ройтерс.

Но това е първият път, в който банки на европейско ниво отправят официално искане за такъв статут.

"От съществено значение е да се признае жизненоважната и стратегическа роля на банките в трансформацията на Европа", отбелязва Севинг в предговора към доклада от 51 страници.

Въпреки новия тласък на финансовия сектор, ЕС не публикува списък на секторите, които смята за стратегически.

Главният изпълнителен директор на EBF Вим Мийс посочи на брифинг с журналисти при представяне на доклада, че през последните 20 години Европа е "изнесла" отбраната си на Съединените щати, енергийния си сектор в Русия и производството в Китай - нещо, което според него изисква щателен поглед към стратегическите сектори на региона.

По-голямата част от доклада на EBF се отнася до регулирането и желанието то да се направи по-ефективно.

Банковата регулация претърпя основна промяна след глобалната финансова криза, която според регулаторите и банкерите направи индустрията по-стабилна. Но банките сега са изправени пред "прекомерно... и все по-прекомерно" законодателство, което е станало "смазващо", се казва в доклада на EBF.

Банковото лоби призова за преглед на сегашната регулация, за да се прецени как тя засяга не само стабилността, но и конкурентоспособността и растежа.

Банкерите отдавна предупреждават за т.нар. "свръхрегулиране", а европейски служители, включително президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард, контрираха, че регулацията не трябва да се подкопава.

"Ние не искаме понижаване на стандартите. Нашият регламент обрича на смърт поради добри намерения. Вижда се, че усложнявате нещата", посочи Вим Мийс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна