Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открит урок с ученици във Велико Търново в деня на българската Конституция

9
Снимка: Здравка Маслянкова

Отбелязваме 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали в Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното събрание и са приели първия български основен закон, с което е възродена българската държавност. 16 април се чества като Ден на българската конституция и професионален празник на юриста. 

В Музей "Възраждане и Учредително събрание" във Велико Търново се проведе открит урок с ученици и бяха поднесени цветя на паметната плоча на Търновската конституция.

Според историка проф. Милко Палангурски основният урок, който трябва да се помни от Търновската конституция, е, че общественият договор трябва да се пази на всяка цена.

"И пазейки го, дори и да го променяме, той ни дава възможност да се развиваме спокойно".

Първите ни законотворци са имали ентусиазма, че Търновската конституция може да реши всички проблеми на народа и държавата, коментира историкът проф. Петко Петков:

"Крайно време е за по-прагматично работене в областта на конституционното право и на правенето на конституция, и на промените в нея".

Изследване за Българския институт за правни инициативи от края на миналата година показва, че над 90% от българите не познават Конституцията. Това провокира фондация да се свърже със 7 визуални артисти, които да направят корици за новата ни Конституция, поясни Добромир Джуров, представяйки във Велико Търново изданията:

"По този необичаен, нетрадиционен начин  смятаме, че като я направим дори и визуално по-атрактивна, хората ще имат интерес да я отгърнат и да прочетат основните си права и задължения".

Честванията за 145-ата годишнина на Търновската конституция във Велико Търново продължават с фолклорен концерт, а вечерта ще бъде излъчен спектакълът "Звук и светлина".

Снимки: Здравка Маслянкова


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна