Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлин иска китайска роля в "справедлив мир" за Украйна

Олаф Шолц и Си Цзинпин.
Снимка: АФП (архив)

Германският канцлер Олаф Шолц заяви днес на среща с китайския президент Си Цзинпин, че се надява Берлин и Пекин да подпомогнат постигането на "справедлив мир" в Украйна, предаде АФП.

Канцлерът пристигна в Китай в неделя, придружен от голяма делегация министри и бизнесмени, на втора визита в страната, откакто пое поста.

Обиколката му включи Чунцин, икономическия център Шанхай и днес Пекин, но той среща трудности, докато се опитва да укрепи икономическите връзки с най-големия търговски партньори на Берлин.

На среща със Си Шолц заяви на китайския лидер, че се надява да дискутира "как можем да допринесем повече за справедлив мир в Украйна".

Докато Китай твърди, че е неутрална страна в украинския конфликт, той е критикуван, че отказва да осъди Москва за инвазията ѝ.

А отношенията между Китай и Русия през последните години все повече се засилват.

Шолц заяви днес пред Си, че "руската агресия в Украйна и въоръжаването на Русия имат много значителен негативен ефект върху сигурността в Европа и директно засягат основните ни интереси".

На свой ред Си Цзинпин е заявил, че "страните трябва да се придържат към мира и стабилността и да се въздържат от егоистични подбуди", както и да "охладят ситуацията и да не наливат масло в огъня".

"Трябва да създадем условия да възстановяване на мира и да се въздържаме от допълнително задълбочаване на напрежението", каза Си, цитиран от държавните медии.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна