Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ан Идалго описа маршрута на олимпийския огън в Париж

Ан Идалго (в средата) ще приеме огъня в кметството на 14 юли.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Олимпийският огън по своя път преди откриването на летните Игри в Париж ще премине покрай мястото на ислямистката атака през 2015 година – точно срещу концертната зала "Батаклан", както и покрай Мемориала Шоа като част от маршрута си в града, обяви кметът на френската столица Ан Идалго.

"Този факел е послание за мир, послание за приятелство между народите, което трябва да бъде още по-силно във време, когато светът е в толкова тежко състояние“, каза Идалго пред телевизия France 2 TV.

Тя говори от родното място на Игрите в исторически план – планината Олимпия (Гърция), където пламъкът е запален и ще бъде отнесен в Марсилия на 8 май. А след това щафетата с огъня постепенно ще се приближава към Париж преди церемонията по откриването на 26 юли. В столицата факелоносците ще минат и покрай исторически забележителности като площад "Плас дьо ла Конкорд" и Народното събрание, но и през работническите квартали, включително Белвил или Порт дьо ла Шапел на изток и на север, каза още 64-годишната кметица от Социалистическата партия.

А самото Кметство на Париж, което е домакин на пламъка на 14 юли, когато Франция празнува Деня на Бастилията, ще остане отворено през цялата нощ и така „посетителите и гражданите ще  могат да видят този символ на братството между всички хора по света“, добави тя.

Олимпийският огън беше запален днес, 16 април.

Въпросният Мемориал Шоа е посветен на еврейската история по време на Втората световна война и е музей на Холокоста в Париж. Сградата се намира в 4-ти район на Париж, в квартал Маре, който е бил населен с еврейско население към началото на Втората световна война.

Трагедията от 13 ноември 2015 година се случи, когато група въоръжени ислямисти се насочиха към концертната зала "Батаклан", както и към баровете и ресторантите в района на стадион "Стад дьо Франс", а общо 130 човека намериха смъртта си в тази нощ и по-късно в болниците.

Френският президент Еманюел Макрон каза в понеделник, че ще се стреми да постигне примирие, когато се провеждат състезанията на Олимпийските игри, имайки предвид конфликта в Близкия изток, както и войните в Украйна и Судан.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени