Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел забрани крайнодясна среща, станала обект на протести

Конференцията за национален консерватизъм в Брюксел, 16 април 2024 г.
Снимка: АФП

Властите в Брюксел се опитват да отменят спора среща на крайнодесни политици, която стана мишена на протеста кампания в социалните медии и изгонена от две зали, в които трябваше да се проведе, предаде АФП.

Ключови говорители на конференцията за национален консерватизъм (НатКон) включват видния евроскептик и популист Найджъл Фарадж и бившия вътрешен министър на Великобритания Сюела Брейвърман, а във втория ден – унгарския премиер Виктор Орбан.

Няколкостотин души очакваха днес рано сутринта старта на събитието в хотел в Брюксел и речи на крайнодесни политици, включително фламандски и хърватски евродепутати.

Но посред слухове, че мероприятието ще бъде спряно организаторите за кратко се опитаха да попречат на влизането на властите.

Полицията в брюкселския район "Сен Жос" потвърди пред АФП, че е била натоварена от местния кмет да съобщи на организаторите, че събитието се забранява.

"Вземаме всички необходими оперативни мерки да предотвратим обществен смут", заяви полицейска говорителка пред агенцията.

Джон О'Брайън, ръководител на комуникациите на мозъчния тръст МСС, един от организаторите, определи заповедта като "оруелска".

Белгийската Лига за правата на човека е сред противниците на събитието.

"Свободата на словото действително се отнася за всеки в рамките на закона, но това не означава да отворим дома си за крайната десница", обяви организацията в становище миналата седмица.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени