Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Биляна Якова, ръководител на проекта за интегриран градски транспорт

Варненци пътуват безплатно с градския транспорт

Биляна Якова

Ръководителят на първата фаза на проекта за интегриран градски транспорт във Варна Биляна Якова съобщи, че варненци пътуват безплатно с градския транспорт. По думите й причината е, че имат предплатени карти, но не ги валидират, тъй като машините не работят. Това е лишило "Градски транспорт" от около 180 хиляди лева за първите три месеца на годината.

Финансови щети търпи и фирмата, която обслужва билетната система. Общината не е плащала ремонтните дейности от около 6-7 месеца, съобщи Якова. Дължимата сума е около 1 милион и 300 хиляди лева, натрупани са и лихви в размер на 130 хиляди лева.

"Не знам как ще ги платят, след като тези пари ги няма заложени в капиталовата програма на ТАСРУД. На фирмата няма как да бъдат възложени ремонтни дейности. Билетната система е оставена на автопилот, с изключение на тролейбусите, където валидаторите са сменени. Масово валидаторите не работят. Варненци пътуват безплатно", допълни тя.

Биляна Якова възнамерява да сезира Европейската прокуратура, тъй като автоматизираната билетна система е изградена с европейски средства.

По думите ѝ е имало план да бъдат инвестирани три милиона лева в нови машини. Средствата обаче не са заложени в бюджета за тази година, а с тях е трябвало да бъдат осигурени и нови контролни устройства.

Якова прогнозира, че загубите за Община Варна до края на годината заради саботиране на билетната система ще достигнат 800-900 хиляди лева.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна