Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради липса на ракети Украйна не успяла да спре руски удар срещу електроцентрала

Президентът на Украйна Володомир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна не е успяла да защити своя ключова електроцентрала заради липсата на противовъздушни ракети. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за американския канал Пи Би Ес (PBS).

През последните седмици Русия извършва непрекъснати удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна, като на 11 март ракети поразиха топлоцентралата Трипилска - важен снабдител за района на столицата Киев.

По думите на Зеленски срещу нея са били изстреляни 11 ракети, противовъздушната отбрана е свалила 7 от тях, а останалите са унищожили централата. Причината е, че снарядите на защитните системи са свършили. Максималната мощност на Трипилската централа е била 1800 мегавата и е надвишавала предвоенната консумация на украинската столица.

Загубените украински мощности заради руските удари се изчисляват на 7 гигавата. Пролетни бури причиниха допълнителни проблеми с енергийната система на Украйна, като според ресорното министерство в Киев 173 селища в 4 региона са без ток след снощи.

Украйна настоява западните ѝ съюзници да ѝ изпратят 25 допълнителни системи "Пейтриът", необходими за защитата на небето ѝ.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна