Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Deutsche Bank и Morgan Stanley очакват ЕЦБ да понижи лихвите с 75 пункта до края на 2024 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големите банки Morgan Stanley и Deutsche Bank очакват Европейската централна банка да намали основните си лихви с общо 75 базисни пункта до края на 2024 г. на фона на несигурността относно перспективите за намаляване на лихвения процент на Федералния резерв на САЩ и относително устойчивата вътрешна инфлация.

Миналата седмица ЕЦБ запази лихвените ставки непроменени на рекордно високи нива, но сигнализира, че може да започне да ги намалява още през юни.

Въпреки това по-високите от очакваното данни за инфлацията в САЩ през март изплашиха световните пазари и повишиха опасенията, че намаляването на лихвените проценти от страна на Фед може да бъде отложено допълнително (за септември спрямо досегашните очаквания това да стане през юни?). 

"През последните няколко месеца трябваше постепенно да се оттеглим от призива към ЕЦБ за по-агресивно понижение на лихвите. Икономиката обаче се оказа малко по-стабилна, а инфлацията малко по-упорита, отколкото очаквахме", посочват анализаторите на Deutsche Bank, цитирани от Ройтерс.

Преди това голямата германска банка залагаше на цели пет намаления на лихвите от ЕЦБ с общо 125 базисни пункта, докато сега вече прогнозира сами три намаления с общо 75 пункта.

Deutsche Bank обаче продължава да смята, че първото намаление на лихвите на ЕЦБ най-вероятно ще бъде факт на заседанието през юни.

Икономистите на американската банка Morgan Stanley, които преди това прогнозираха общи съкращения на лихвите на ЕЦБ със 100 базисни пункта тази година, също преразгледаха тази си прогноза и вече смятат общо намаление със 75 пункта, тъй като са на мнение, че очакваното от тях последното понижение на лихвите за 2024 г. през декември ще бъде с 25 пункта, а не с 50 пункта, както смятаха по-рано.

"Въпреки че може да възникне определено ниво на различие по отношение на лихвената политика между Фед и ЕЦБ, ние смятаме, че то ще бъде ограничено", посочиха анализаторите на Morgan Stanley.

Прогнозата на Morgan Stanley за намаляване на лихвените проценти за ЕЦБ също така е в съответствие с нейните прогнози за аналогично разхлабване на лихвената политика от страна на Фед на САЩ. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна