Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел търси подкрепа за санкции срещу Иран

Израелската ПВО-система "Железен купол".
Снимка: БТА

Израелското военно правителство и днес ще обсъжда възможния отговор на иранската въздушна атака през уикенда. Това твърди официален представител, цитиран от Ройтерс, който не е посочил точен час, в който дискусиите ще се проведат.

Докато обмисля как да отговори на атаката, израелското външно министерство обяви, че е потърсило съгласието на 30 държави за нови икономически санкции, свързани с ракетната програма на Иран. Германският първи дипломат Аналена Бербок обяви, че сред европейските страни има съгласни за нови ограничения над ислямската република.

Началникът на Генералния щаб на израелската армия Херци Халеви заяви:

"Иран ще бъде изправен пред последствията от своите действия!".

 Иранският президент Ебрахим Раиси от своя страна обяви, че и най-дребното действие срещу интересите на страната му ще бъде посрещнато със "сериозен, широкообхватен и болезнен отговор".

Същевременно от ООН обявиха, че Израел продължава да налага "незаконни ограничения" върху влизането на хуманитарна помощ в заплашената от масов глад Ивица Газа. Контролираните от ислямисткото движение здравни власти обявиха, че броят на палестинските жертви от началото на конфликта е вече 33 843.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени