Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката на Израел се сви с 21% през последното тримесечие на 2023 г.

Икономиката на Израел се сви с цели 21% на годишна база през последното тримесечие на 2023 г. в резултат на нападението на "Хамас" на 7-и октомври и последвалия израелски военен отговор в Ивицата Газа, показват окончателни данни на официалната статистика на страната.

Това представлява слаба низходяща ревизия спрямо предишна оценка на статистиката за спад на БВП с 20,7% и след слаба експанзия с 1,4% през третото тримесечие на миналата година.

Сривът на БВП на Израел с 21% е най-големият от второто тримесечие на 2020 г., когато се разрази с пълна сила световната коронавирусна пандемия, тъй като войната с групировката "Хамас" нанесе тежък удар върху икономиката, което доведе до мобилизиране на резервисти, ограничения за влизане на палестински работници, разселване на населението и колапс в туристическата индустрия.

Частното потребление пък се сви през последното тримесечие на 2023 г. с цели 26,9% след повишение с 1,1% през третото тримесечие, а инвестициите се сринаха с бомбастичните 67,9% (след спад с 1,1% три месеца по-рано).

Държавните разходи пък скочиха с цели 83,7% след тяхно увеличение със 7,4% през третото тримесечие, главно поради военните разходи и компенсациите, предоставени на бизнеса и домакинствата, засегнати от конфликта.

Икономиката на Израел нарасна през 2023 г. с 2%, но след експанзия с 6,5% през 2022 г., като преди началото на военния конфликт в Ивицата Газа израелската икономика бележеше годишен растеж от 3,5 на сто.

Графика на тримесечния БВП на Израел (спрямо година по-рано)


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени