Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър с нови мерки срещу нелегалните мигранти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър предприе нова мярка за ограничаване на масовите пристигания на мигранти, основно сирийци, по море. От днес негови кораби патрулират край бреговете на Ливан, за да възпират отплаващите от там лодки преди зоната на отговорност на Кипър. Това е първият път, когато кипърски флот навлиза в международни териториални води заради миграционните проблеми, казаха от вътрешното министерство.

Два катера на пристанищната полиция на Кипър са в първия патрул, действащ на около 30 морски мили от брега на Ливан. Той бе изпратен днес след като още две лодки с над 100 сирийски мигранти доплаваха до острова в понеделник вечерта, продължавайки масовите пристигания през април.

Плавателните съдове вече са спрели и изтласкали обратно към Ливан три лодки, показват съобщенията. Това е първата подобна мисия след постигнатото взаимно разбирателство с правителството на Ливан по време на посещението на президента Никос Христодулидис в Бейрут на 8 април, казаха от вътрешното министерство.

То заяви, че всички действия за справяне с острия проблем с мигрантските потоци от Ливан се предприемат в консултации с неговите власти.

Според правителството в Никозия двете решения – за спиране на разглеждането на молби за убежище от сирийци, което е в сила от неделя, и за действията в морето, трябва да направят Кипър по-малко привлекателна дестинация за мигранти.

Ако следващите 10 дни не покажат желаните резултати за намаляване на незаконните пристигания по морския маршрут, ще бъдат въведени допълнителни мерки, посочиха от вътрешното министерство.

Според данните на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) броят на мигрантите по източносредиземноморския път, който засяга пряко Кипър, се е удвоил през първото тримесечие.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени