Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Павлова: Ако президентът не подпише указ, ще остане настоящият външен министър

Мария Павлова
Снимка: БГНЕС

Преди да стане ясно, че премиерът Димитър Главчев е поискал смяната и на министъра на земеделието, вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че държавният глава продължава да провежда консултации и да събира информация във връзка с предложението да издаде указ за освобождаването на външния министър Стефан Димитров. 

На въпрос кога е ясно решението на Румен Радев, тя отговори:

"Това ще реши президентът. Кога, как ще обяви своето решение и какво ще бъде то изцяло - поне това е в неговите правомощия - въпреки желанието на мнозинството, както се видя, да бъдат силно ограничени".

Запитана дали я смущава това, че няколко часа преди министър-председателят да поиска тази смяна, партиен лидер заяви, че такава трябва да има такава и дори посочи име, Йотова коментира:

"Това е въпрос, който трябва да зададете към господин Борисов. Начинът, по който вървя дискусията за промените в текстовете - те бяха продиктувани изцяло от политически и партиен интерес". 

Вицепрезидентът Йотова предупреди, че се задълбочава политическата криза, предизвикана от последните конституционни промени, свързани с институцията на служебния кабинет.

Според служебния правосъден министър Мария Павлова обаче смяна на един министър не означава правителствена криза:

"Господин Главчев е изготвил предложение по реда, който е разписан с промените в Конституцията. Изложил е своите мотиви! Това как се определят от някои, дали са достатъчни, дали са приемливи или по какъв начин се определят, е въпрос на гледна точка. Ако президентът реши да не подпише указ явно ще остане настоящият министър на външните работи", каза Павлова преди да стане ясно, че премиерът Главчев иска от президента Радев да бъде сменен и земеделският служебен министър. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна