Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАНС: Коцев е запознал обвинения в контрабанда Стефан Димитров с директори на ОДМВР

Пламен Тончев
Снимка: БТА

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е запознал обвинения в контрабанда Стефан Димитров с директори на ОДМВР-та в страната. Това обясни председателят на ДАНС Пламен Тончев по време на изслушването си във временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалното участие на Асен Василев в тях.

Пред депутатите Пламен Тончев обясни, че в ДАНС в средата на 2022 година е постъпила оперативна информация, че на територията на страната функционира организирана престъпна група с ръководители Марин и Стефан Димитрови, която се занимава с извършването на контрабанда и легализиране на придобитите средства в икономиката на страната. Той уточни, че Димитрови са имали контакти на високи нива в МВР.

"С господин Живко Коцев те поддържат контакт още от времето (му) на директор ОД на МВР София. Поддържат контакти с Венцислав Петков Кирчев, тогава директор на Главна дирекция "Национална полиция" към МВР, към момента на откриване на делото; директори на областни дирекции, Петър Субев - директор на регионална дирекция "Гранична полиция" - аерогари, който на 15 ноември 2023 година участва в конференция в град Барселона, Испания по линия на присъединяване на страната ни в Шенген; Лилия Кирилова Велинова - началник на сектор Главна дирекция "Национална полиция", МВР и други. Установено е, че в резултат на изградените доверителни отношения с въпросните служители Марин и Стефан Димитрови оказват влияние върху кадрови въпроси, разпределение на ръководни постове в МВР, представляващи интерес за престъпното сдружение".

Според председателя на ДАНС са установени и случаи, в които служителите са предоставили чувствителна или класифицирана информация на Марин и Стефан Димитрови, свързана с канали за трафик на стоки, хора и опасни вещества, а също са разчитали и на използване на влиянието на последните двама за кариерното им развитие.

Тончев каза още, че има информация за замесени митнически служители на различни нива в схемата. След използването на специални разузнавателни средства е станало ясно, че към канала за контрабанда е съпричастен и Никола Николов – Паскал. За него била придобита информация, че се ползва с протекцията от бивши и настоящи лица в изпълнителната власт.

По данни на ДАНС Паскал е работил с турски гражданин, известен като един от най-големите контрабандисти през ГКПП "Капитан Андреево".

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени