Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин: Китай и Германия трябва да работят заедно, за да инжектират повече стабилност и сила в света

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конфликтът между Русия и Украйна беше една от обсъжданите теми между германският канцлер Олаф Шолц и китайския президент Си Цзинпин. Със срещата им завърши тридневно посещение на Шолц в Китай, основен фокус на което бяха икономическите връзки между двете страни.

След разговорите, продължили над три часа, Шолц заяви, че е настоял Си да убеди Владимир Путин да изтегли войските си от Украйна и така конфликтът да спре. От своя страна Си е предложил всички намесени във войната страни да приоритизират мира, да не разпалват конфликта допълнително и да ограничат негативния ефект върху световната икономиника.

Европейският съюз следва политика на ограничение на икономическата си зависимост от Китай, но азиатската страна остава най-големият външнотърговски партньор на Германия. В Пекин Шолц беше придружен от директорите на Мерцедес, БМВ и други компании. Си изтъкна, че отношенията между Берлин и Пекин имат огромен потенциал:

"Китай и Германия са втората и третата най-големи икономики в света. Значението на китайско-германските отношения надвишава мащаба на двустранните връзки и има важно влияние върху евразийския континент и върху целия свят. Двете страни трябва дългосрочно да работят заедно, за да инжектират повече стабилност и сила в света".

След срещата си със Си Цзинпин Олаф Шолц обяви и че двете страни подкрепят установяването на независима палестинска държава като единствен път към дългосрочен мир между израелци и палестинци.



По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна