Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сунак е призовал Нетаняху да "прояви здрав разум“ по отношение на ситуацията с Иран

Британският премиер Риши Сунак.
Снимка: АП/БТА

Британският премиер Риши Сунак е разговарял по телефона с израелския си колега Бенямин Нетаняху и го е призовал да прояви "здрав разум" по отношение на ситуацията с Иран. 

Говорител на Даунинг стрийт информира, че Сунак е казал на Нетаняху, че „значителната ескалация не е в ничий интерес и само ще задълбочи несигурността в Близкия изток“. Британският премиер е изтъкнал, че Иран е "сбъркал много и е все по-изолиран на световната сцена", докато Г-7 координира своя дипломатически отговор. 

Той е повторил подкрепата на Обединеното кралство за сигурността на Израел и стабилността в Близкия изток. Израелският премиер е благодарил на Обединеното кралство за неговата „бърза и стабилна подкрепа в лицето на безразсъдната и опасна атака на Иран в събота“. По повод на ситуацията в Газа, Сунак е отбелязал, че остава „сериозно загрижен за задълбочаващата се хуманитарна криза“.

"Обединеното кралство искаше да види мащабна промяна в достъпа до помощ, за да бъде залята Газа с жизненоважни доставки, включително Израел да отвори нови маршрути за помощ възможно най-скоро", каза говорителят. 

Сунак е коментирал, че е дълбоко разочарован, че "Хамас" блокира потенциално споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна