Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Времето: Ветрове, дъждове, гръмотевици и градушки над Западна България

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Днес ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има валежи от дъжд, на повече места и по-интензивни ще са след обяд и вечерта, като в Западна България се очакват значителни количества, съобщиха синоптиците от НИМХ.

Ще има и гръмотевични бури, както и условия за градушки. Обявен е жълт код заради условия за гръмотевични бури в Северна и Западна България, а в останалата част от страната има жълт код за силен вятър.

Само в 2 области е обявен оранжев код за бури и силен вятър – Благоевград и Кюстендил. Там се очакват интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки. Количества 15-20 mm. В отделни, главни планински райони до 30-40 mm. Ще духа умерен и силен вятър с пориви до 24 m/s.

Минималните температури ще са между 13° и 18°, по-ниски в северозападните райони, в София – около 13°.

В Югоизточна България ще се задържи почти без валежи, но през нощта срещу четвъртък и там ще завали.

Над планините ще е предимно облачно и главно в следобедните часове ще има валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Ще духа умерен до силен югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух, тогава и валежите ще се усилят. Максималната температура на височина 1200 m ще е около 17°, на 2000 m – около 7°.

По Черноморието облачността ще е променлива, често значителна, но до вечерта ще се задържи почти без валежи. Ще духа умерен и временно силен вятър от юг-югозапад. Ще се задържи топло с максимални температури между 24° и 27°. Температурата на морската вода е 15°-16°.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени