Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Розоберът в страната подранява заради топлата пролет

Снимка: Емил Енчев

Кампанията по прибиране на розовия цвят в страната тази година ще подрани и се очаква да стартира още в първите дни на май. Това разкри за Радио Стара Загора Зара Клисурова от Националния клонов съюз на розопроизводителите. Сухата и топла пролет е основната причина за очаквания по-ранен старт на розобера. Клисурова подчерта, че необичайно високите температури се отразяват неблагоприятно на маслодайните насаждения. По думите ѝ, ако топлото време се запази в следващите седмици, това ще даде негативно отражение върху добива на розов цвят.

Очакваната изкупна цена за килограм розов цвят през настоящата кампания се очаква да варира в миналогодишните граници от 3,60-4лв. за килограм. Според Зара Клисурова тези нива не устройват стопаните, тъй като разходите за отглеждането на маслодайната култура са скочили в резултат на увеличението при торове, препарати и горива. Производителите на розов цвят са постигнали съгласие в настоящия розобер да бъдат плащано по 1,50лв. за килограм набран цвят на берачите. Зара Клисурова обаче изрази опасения, че тази договорка може и да не бъде спазвана от самите стопани.

Розопроизводителите очакват през следващата седмица изплащането на т.нар. „украинска помощ“, която беше договорена след протести при кабинета Денков. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени