Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Формира се нова коалиция на авторитарните режими

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Формира се нова коалиция на авторитарните режими и е време Европа да събуди своята отбрана и сигурност - това каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в реч на провеждащата се в Брюксел среща на върха на ЕС за сигурността и отбраната.

"Това, което се случи през уикенда, ни показва колко по-широк е мащабът на заплахите", подчерта фон дер Лайен по повод нападението на Иран над Израел:

"Тази атака не може да се приема като нещо изолирано. Това е последният сигнал за намерение на новата лига от авторитарни държави. Бруталната руска военна агресия срещу Украйна навлезе в третата си година и е по-укрепена и интензивна от когато и да било. Северна Корея доставя една след друга пратки от боеприпаси на Русия. Ирански дронове летят над украински градове всеки ден. Иран дори помага на Русия с технологии за производството им на нейна територия". 

Като основни приоритети за Европа в тази ситуация Фон дер Лайен открои подготовката, инвестициите в отбрана и партньорствата:

"Въпросът е, че светът е толкова опасен, колкото е бил в продължение на цели поколения и Европа се намира насред всичко това. По тази причина е време тя да събуди своята отбрана и сигурност. Много е заложено на карта в това отношение - нашата свобода и просперитет зависят от нашата сигурност. И ние трябва да действаме според променящата се обстановка на сигурност".

"Заплахата от война може да не е непосредствена, но не е изключена и трябва да сме подготвени. Това започва със спешната необходимост от реформа на въоръжените сили на страните членки", подчерта председателката на Еврокомисията. Като инструменти на ниво ЕС тя посочи единния пазар, проучванията и иновациите.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна