Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ подновяват санкциите срещу Венецуела

Снимка: Белия дом / Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ ще подновят санкциите срещу водещия производител на петрол в света Венецуела, твърдят висши американски представители. Причината са неизпълнени политически ангажименти от президента Николас Мадуро.

Днес изтича шестмесечният американски лиценз за работа с петролни и газови компании от Венецуела, издаден, след като Мадуро подписа с опозицията споразумение за честни избори през октомври. Вместо това, властите в Каракас блокираха регистрацията на водещия опозиционен кандидат Мария Корина Мачадо, а после не позволиха участие и на посочения от нея алтернативен претендент.

И часове преди американският лиценз да бъде подновен, министерство на финансите обяви 45-дневен срок компаниите да преустановят работа с Венецуела.

Според източници, цитирани от CNN ще бъде направено изключение за компания Шеврон да продължи частично добива си на територията на Венецуела, по силата на друг лиценз от 2022 година. 

Строгите санкции срещу Венецуела - страната с най-големи залежи на петрол и една от основателите на организацията ОПЕК - бяха наложени от Доналд Тръмп през 2019-а. 

Ройтерс отбелязва, че в момента Джо Байдън се въздържа от т.нар. "политиката на максимален натиск", защото в съчетание с напрежението в Близкия изток, това може да повиши цените на петрола. А в съчетание с лошите икономически условия на Венецуела, може и да увеличи притока от венецуелски мигранти към границата между САЩ и Мексико, когато в щатите също се задават избори. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна