Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама души са арестувани в Германия за подготовка на саботаж срещу военни обекти

Снимка: Ройтерс

Двама германски граждани с руски произход са арестувани в Германия по подозрение в подготовката на саботажи срещу военни обекти във Федералната република. Според прокуратурата те са проучвали и фотографирали подготвяни за Украйна военни доставки, като са предавали информацията на руските служби.

Главният прокурор Йенс Ромел е повдигнал обвинения в шпионаж за Русия, саботаж и тероризъм, съобщи германската обществена телевизия АРД.

Разследващите в Бавария твърдят, че двамата мъже на 37 и 39 години са подготвяли саботаж на доставки на оръжия от Германия за Украйна.

От октомври миналата година Дитер С. е извършвал огледи на железопътни трасета и друга критична инфраструктура, включително военни бази на Бундесвера и на американската армия.

Според обвинението той е предавал събраната информация на свръзка на руските служби в Германия. От март тази година в наблюденията се включва и Александър И. Известно е, че двамата са воювали между 2014 и 2016 година на страната на Русия в украинската Донецка област.

Прокуратурата приравнява това с участие в чуждестранна терористична организация, което се смята за дипломатически деликатно решение, тъй като по този начин т.нар. Донецка народна република се приравнява към терористична организация.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна