Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата в Хърватия партия печели изборите и се готви за коалиционни преговори

Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) заедно с премиера Андрей Пленкович.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отдавна доминиращата в Хърватия партия Хърватска демократична общност (ХДО) се готви днес за трудната задача да формира коалиция, след като спечели вчерашните парламентарни избори, предаде Ройтерс.

Консервативната проевропейска ХДО спечели 61 от общо 151 в парламента при преброени 99,79% от бюлетините.

Коалиция, оглавена от опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) е втора с 42 места, регистрирайки по-слаб от очакваното резултат, след като президентът Зоран Миланович заяви, че ще се кандидатира за премиер от нейно име в изненадващ ход.

ХДО спечели от присъединяването на Хърватия към Шенген и еврозоната и отхвърля обвиненията на опозицията в авторитаризъм и корупция, доминирайки в политиката от разпада на Югославия през 1991 г.

Крайнодясното Отечествено движение е на трето място с 14 депутати, получавайки решаваща роля, след като ХДО отхвърли възможност за работа с опозиционната СДП. Но третата сила все още не е решила как да действа.

"Надявам се идните дни да успеем да решим съдбата на Хърватия", заяви лидерът на Отечествено движение Иван Пенава, който допълни, че партията е обещала да не се присъединява към нито един блок, но ще обмисли възможности.

"Основното условие на партията е да не влиза в правителство, което би включило партията на сръбското малцинство Независима демократична сръбска партия, а коалиция със зелената партия "Можем" е "мисия невъзможна", каза Пенава.

Премиерът Андрей Пленкович покани на преговори всички политически партии, които не са "ексклузивни", имайки предвид СДП.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна