Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът отказа да коментира политически теми при посещението си на полигон "Ново село"

Президентите на България и Румен Радев (вляво) и на Италия Серджо Матарела на полигон "Ново село" - 18 април 2024
Снимка: Стоян Радев

Президентът Румен Радев отказа да коментира политически теми по време на посещението на учебния полигон "Ново село" заедно с италианския си колега Серджо Матарела. 

Двамата направиха инспекция на Многонационалната бойна група, чиято рамкова държава е Италия, и се срещнаха с военнослужещи от двете държави. 

Пред българските военнослужещи Радев подчерта, че участието на български подразделения в Многонационалната бойна група допринася не само за сигурността на страната, но и за икономическата и политическа стабилност:

"Вие виждате, че военната сфера в резултат на войната в Украйна се развива изключително динамично, оперативното изкуство се развива всеки ден.Това показва необходимостта от изключително интензивен обмен с нашите съюзници, за да можем рамо до рамо да градим необходимите способности. И искам да ви благодаря за резултатите, които вие показвате във всички съвместни тренировки, в които участвате".


Президентът отново засегна темата за модернизацията на армията, но не само на тежка бронирана техника, а ни дронове. Той обяви, че тези средства са се доказали като успешни на бойното поле в Украйна и в момента се работи в Щаба на отбраната и с командването на Сухопътни войски да бъдат въведени такива средства:

"По-бързо, много по-бързо при вас да навлиза не само такава - няма да кажа техника, лесно достъпни средства, но и вие да минавате в сферата на друга подготовка, на друго обучение. Да има щатни разписания за оператор на дрон - във взвода, в ротата, за да може да се гарантира вашият живот и да имате ефективност във вашите действия". 


На въпрос, свързан с политическите скандали в страната, президентът отговори лаконично:

"Нека оставим политиката извън тези неща". 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна