Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съпругът на бивш първи министър на Шотландия обвинен за присвояване на средства

Никола Стърджън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше обвинен във връзка с присвояването на средства от Шотландската национална партия, на която беше генерален директор до март миналата година.

59-годишният Питър Мърел беше задържан отново в четвъртък сутринта и разпитан от детективи от шотландската полиция във връзка с използването на дарения за партията в размер на около 600 000 паунда, събрани за организиране на нов референдум за независимост на Шотландия.

Той вече бе арестуван веднъж преди това като заподозрян в злоупотреба с финансови средства на 5 април 2023 година, но освободен без повдигнато обвинение.

Би Би Си научи, че междувременно Мърел е прекъснал членството си в Шотландската национална партия. Разследването на финансите на шотландските националисти последва изненадващата оставка на Никола Стърджън като лидер на партията и първи министър през февруари 2023 година. Тя също бе арестувана миналата година за разпит, като и срещу нея тогава също не бяха повдигнати обвинения.

Говорител на Шотландската национална партия заяви пред медиите, че "въпреки че последните развития идват като шок, полицейското разследване продължава и следователно би било неуместно да се правят каквито и да било коментари". 

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна