Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емма Нейкова в топ 20 на световното по фехтовка за девойки

Емма Нейкова (вдясно) остана на един туш от място на осминафиналите.
Снимка: БФФехтовка

Емма Нейкова завърши на 18-о място в турнира на сабя за девойки на световното юношеско първенство по фехтовка в Рияд (Саудитска Арабия). В състезанието участваха 132 състезатели от 40 държави. В надпреварата се включиха още три българки - Мариела Георгиева, Кристина Миланова и Калина Атанасова.

Нейкова показа отлична игра в групите, където постигна шест победи от шест срещи и влезе в директните елиминации под номер 5. В първия двубой, валиден за място сред най-добрите 32, възпитаничката на Фехтовален клуб Свечников надделя над Полина Мишакина (с неутрален статут) с 15:11. В следващия двубой Нейкова излезе срещу Татяна Назлимов (САЩ) и след изключително оспорвана игра отстъпи с 14:15. Така тя зае 18-о място в крайното класиране.

Кристина Миланова записа в групите четири успеха и две загуби. В елиминациите тя претърпя поражение във втория кръг пред Амалия Стан (Румъния) с 5:15 и приключи 38-а. Калина Атанасова излезе от групите с четири победи и две поражения. Във втория кръг от елиминациите тя отстъпи пред Тоскан Тори (Франция) с 12:15 и се класира на 4-о място. Мариела Георгиева постигна в групите пет загуби и една победа, а в първия кръг от елиминациите загуби пред Виктория Граудинс (Германия) с 14:15 и завърши надпреварата на 90-а позиция.

В турнира на сабя младежи участваха 159 състезатели от 51 държави, сред които четирима българи - Калоян Пешев, Радослав Воденов, Виктор Филев и Никола Господинов. Най-добре от тях се представи Виктор Филев, който се класира на 69-о място.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна