Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В търсене на идеите и хората, които променят света

Проф. Веселин Дафов
Снимка: Венета Гаврилова

Първи пилотен Национален фестивал "Идеите, които променят света" организира Националният университетски център за творчество и иновации (НУЦТИ) към Софийския университет. Поканени за участие са деца и ученици от предучилищна възраст до последния гимназиален клас. Своите идеи за решаване на реални проблеми или оригинален поглед върху най-важните открития в науките, технологиите и обществения живот те трябва да представят чрез есе или друг словесен жанр, презентация, демонстрация или драматизация в срок до 10 май.

Областите, в които младите изобретатели могат да проявят творческия си дух, са всички науки, включително хуманитарните и обществените, изкуството, спорта, социалните дейности. Най-добрите презентации ще бъдат наградени и представени по време на фестивала в началото на юни.

В рубриката "Всичко за образованието" проф. Веселин Дафов, директор на НУЦТИ, представя идеята на университетските учени да протегнат ръка на младите изобретатели и още повече на учителите, които работят с тях.

"Нашите усилия са насочени в посока на това час по-скоро всеки един човек, всяко едно дете, всеки един ученик да чуе, че към него има възрастни, които гледат с очите на човек, който може да изобретява, да прави открития, да измисля неща, да се осмелява да прави и иновации със своя собствен ум, със своите собствени сили, като, разбира се, бъде подпомаган и по този начин ползва това, което и по-възрастните, и да кажем хората около него могат да му съдействат", казва проф. Дафов и допълва:

"Главната наша задача е да запалим един огън в подходящи учители – хора, които да основат такива клубове за творчество и иновации към училища, към общински центрове… въпросът е да се заживее такъв живот – клубен ли ще бъде, академии ли ще бъдат, няма значение как ще се нарекат, но да има по места такива непосредствени деятели – хора, които с любов и с грижа могат да се отнасят към такива идеи и към такива деца. И вече така в по-разгърнат план тези клубове да правят свои училищни кръгове или градски фестивали и така да се каже този национален фестивал да добие по-голяма масовост и по-голяма разгласа…Ние имаме традиция с ТНТМ (клубове за техническо и научно творчество за младежта) в България, по-младите вероятно няма да се сетят… и така да се каже имаме опит такъв – някои от нас личен, други повече, колегите от фондация "Еврика", които са съорганизатори, имат още повече опит в това, но ние искаме да отворим изобщо темата, че няма пречки деца да предлагат иновации…"

Чуйте цялото интервю в звуковия файл


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна