Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единодушно парламентът вдигна заплатите на военнослужещите

Атанас Запрянов
Снимка: БГНЕС

С единодушие от 195 гласа "за" депутатите приеха да увеличат заплатите на военнослужещите, одобрявайки на първо четене промените в Закона за въоръжените сили. С измененията се въвежда нова система, според която заплатите растат от началото на 2025 г. със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност.

Със законопроекта възнагражденията в армията се изравняват с тези на служителите на МВР.

От парламентарната трибуна служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази одобрение за предложените промени и подчерта, че с тях се поема политическа отговорност за поддържането на армия, способна да изпълнява мисиите и задачите на въоръжените сили.

"В момента във въоръжените сили е наличен недокомплект, вариращ около 6000 длъжности за военнослужещи. Приемането на законопроекта ще позволи увеличаване на основните месечни възнаграждения на военнослужещия със средно 30% от 1 януари следващата година, чрез което ще се намалят съществуващите дефицити от отбранителни способности, особено в направлението "Привличане и задържане на човешкия ресурс", обясни Запрянов.

Приотизирането на професията на военнослужещия трябва да е държавна политика, заяви един от вносителите на проекта депутатът от ГЕРБ СДС Христо Гаджев и даде конкретен пример:

"Тук съм си приготвил даже за сравнение - ако вземем предвид най-ниската длъжност - редник матрос Първи клас. С влязлото в сила от март месец увеличение на възнагражденията базовата заплата е 1555 лева, тоест доста по-ниска от средната. С това предложение от 1 януари вече базовата заплата ще достигне 2210 лева".

Депутатите решиха да намалят срока за внасяне на предложения преди второ четене. Това на практика дава възможност законът да бъде окончателно приет още следващата седмица, преди депутатите да спрат работа по време на предизборната кампания. 

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна