Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред НС заради промените в Закона за околната среда

Снимка: БГНЕС

Представители на "Зелено движение" и коалиция "За да остане природа в България" се събраха на протест пред парламента, за да заявят несъгласието си с промените в Закона за околната среда, които депутатите обсъждат. 

Според протестиращите под предлог за подобряване на административните процедури се предвижда одобряване на огромни по мащаб проекти без никаква оценка от компетентния орган по околна среда. 

Това противоречи драстично на правото на Европейския съюз, каза за "Хоризонт" Тома Белев:

"С предложения на седем депутати от ГЕРБ и ДПС е внесен законопроект за изменение на Закона за опазване на околната среда, който нарушава Директивата за околна среда, Директивата за природните местообитания и нарушава Конституцията на България. Тези депутати така и не са се научили да четат Конституцията, нито решения на Конституционния съд. Реално погледнато, трябва да кажем, че и самото свикване на извънредно заседание днес на Народното събрание е в нарушение на Конституцията, защото няма необходимите подписи. Тоест, ГЕРБ се чувстват всевластни и правят каквото си знаят, за да обслужват корпоративни интереси".

Ако промените бъдат приети, екоактивистите ще призоват президента да наложи вето, а след това ще сезират Конституционния съд. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени