Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдум в Косово - сръбски призив за бойкот. Зрее ли нова криза?

За дипломата Боби Бобев призивът за бойкот е бил изненада

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Изборите в Косово са законни, но са лишени от всякаква представителност, каза преди година бившият ни посланик там Боби Бобев. В проведения тогава местен вот в 4-те доминирани от сръбската общност общини - Северна Митровица, Звечан, Зубин поток и Лепосавич, сърбите обявиха бойкот и с избирателна активност под 4% бяха избрани кметове от албанското малцинство. Близо 45 хил. са общо имащите право на глас в тези общини, а албанците са около 5% от населението там. Гласувалите тогава сърби бяха едва 13. 
Утре трябва да се проведе референдум в 4-те общини за отстраняване на четиримата кметове от постовете им, а след това да се проведат нови избори. Доминиращата сред сърбите партия Сръбска листа обаче отново обяви бойкот и за пореден път в Косово зрее криза.

В предаването "Събота 150" дипломатът Боби Бобев подчерта, че няма разумно и логично обяснение на този бойкот на сърбите

"Косовските сърби искаха анулиране на тези избори и провеждане на нови. Косовското законодателство позволява такъв ход - с брой гласове 50%+1 от имащите право на глас да се изиска отстраняване на актуално действащите кметове. Косовските сърби в тези 4 общини, политически подкрепяни най-силно от Сръбска листа създадоха такива петиции, събраха достатъчен брой подписи и депозираха тези свои петиции в Централната избирателна комисия. От там обявиха петициите за валидни", обясни Бобев как се е стигнало до решението за провеждане на референдум утре. 

Дипломатът призна, че за него е бил изненада призивът за нов бойкот

"Привеждат се някакви аргументи - че има много неточности в избирателните списъци, че присъстват сдвоени имена на едни и същи хора, че непропорционално голям брой нови хора с право на глас са включени в списъците. Но аз си мисля, че при едно средно гласуване от страна на косовски сърби беше неминуемо тяхната кауза да спечели и те да доведат нещата до нови избори".

По думите му Косово, в лицето на Албин Курти, не иска да създаде Асоциация на сръбските общини. "В тази връзка Прищина се намира под много силен натиск и от Брюксел, и от Вашингтон, защото от там категорично нееднократно е заявявано, че сключените досега споразумения трябва да се изпълнят", добави той и изброи договорките от 2013 г. насам.

Вече 6 години диалогът между Прищина и Белград се върти в някакъв омагьосан кръг, от който не виждам бърз и логичен изход при сегашното положение на нещата, изтъкна Боби Бобев. Според него екипът Борел - Лайчак не е постигнал стъпки напред. По думите му смяната му може да доведе до положителен резултат и раздвижване. Дипломатът смята, че несъздаването на Асоциацията на сръбските общини е основният препъникамък. Според него ако тя се реализира, може да се търси напредък в диалога. 

"Косово може би трябва да постигне един от най-основните си външнополитически успехи, а именно чрез реализацията на членство в Съвета на Европа", смята Боби Бобев. Той напомни брюкселските споразумения, според които Белград не трябва да пречи на Косово да членува в международни организации.

Цялото интервю на Деян Йотов с Боби Бобев в предаването "Събота 150" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени