Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първокласниците Михал Михалев и Ефе Сабит - пример за честност и съпричастност

Михал Михалев и Ефе Сабит с техният класен ръководител Денка Костова (от ляво на дясно)
Снимка: Мая Щърбанова
Двама първокласници от Тервел наскоро дадоха пример за честност и съпричастност. Децата намират голяма сума пари на площада на малкия добруджански град, в близост до банкомат.

Веднага след това те предават парите на своя класен ръководител, а оттам попадат и в полицията. 

За доблестната си постъпка първокласниците получават грамоти от директора на Средното училище "Йордан Йовков".

Михал Михалев и Ефе Сабит са едва на седем години, но те са получили един от най-важните житейски уроци - никога да не приемаш нещо чуждо за свое, дори и да си го намерил на улицата. Те се натъкват на парите, връщайки се със съучениците си от библиотеката в читалището на Тервел, разказа Михал Михалев.


"Реихме да ги върнем, защото беден човек не може да си купи хляб..., каза за БНР Михалев, който смята, че на бедните хора трябва да се помага.

Назлъ Ниязи, съученичка на децата, допълни, че също би върнала пари, ако ги намери.

Класният ръководител Денка Костова се гордее от постъпката на децата и че възпитанието, което те получават у дома и в училище, наред със знанията, дава резултат.

"Първата ми мисъл беше, че тогава се раздават пенсиите, помислих, че някой пенсионер ги е загубил. Нашите деца са умни, ученолюбови, добри, послушни, учим ги, че след всяко добро дело идват още добри дела, сподели за "Рано в неделя" Денка Тостова.


"Винаги сме учили децата си на честност и добрина и макар и само на седем години, те вече знаят какво точно означават тези две думи, сподели майката на Михал Йорданка Маринова.

Намерената от първокласниците голяма сума пари все още е в Районното управление в Тервел и очакват собственикът им да си ги потърси.

За децата остава наградата, че независимо колко играчки са можели да си купят с тези пари, са сторили добро, за да не остане дете без храна или възрастен човек без лекарства.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна