Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фискалният резерв към 18 април е 10,9 милиарда лева

Людмила Петкова
Снимка: БГНЕС

Размерът на фискалния резерв към 18 април е 10,9 милиарда лева, каза на брифинг финансовият министър Людмила Петкова на ГКПП" Капитан Андреево" .

"Към 18 април фискалният резерв е в размер на 10.9 милиарда лева. Има цялостен план за повишаване събираемостта на приходите. Държавата трябва да събере всички дължими мита, данъци и задължителни осигурителни вноски и бих искала да съобщя, че следващата седмица съм в Брюксел, имам среща с комисаря по икономика да говорим за Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като второто плащане по плана е заложено в Бюджета за 2024 година".

При встъпването си в длъжност Петкова обяви, че във фискалният резерв има под 7 милиарда лева, което доведе до критики към предшественика ѝ Асен Василев. От своя страна той тогава заяви, че резервът ще бъде попълнен до края на този месец.

Петкова обясни, че разликата в данните на Василев, който посочи сумата от 9 милиарда и 900 милиона лева,  идват от решението на правителството за закупуване на вземанията на "Булгаргаз", Българския енергиен холдинг и "Топлофикация-София", а друга - от регулярни плащания и изплащане на пенсии. 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна