Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрация в Рим в защита на труда, общественото здравеопазване и правото на протест

Протест в Рим
Снимка: БТА

В Рим се проведе протестно шествие с митинг организиран от двата най-големи синдикати Италианската генерална конфедерация на труда (CGIL) и Италианския съюз на труда (UIL).

Демонстрацията се проведе под лозунга "Стига вече" (Adesso basta), в защита на труда, за осигуряване безопасност на работното място, за правото на здравеопазване и в защита на общественото здраве, за справедлива данъчна реформа и защита на заплатите. 

В протеста участваха и представители от синдиката на полицията. Лидерът на CGIL Маурицио Ландини изтъкна, че профсъюзите защитават не само всички трудещи се и уточни:

"Правото на протест трябва да се защитава. Трябва да се защитава в трудовия сектор, в университетския, както и този на жените, с право да защитават себе си като такива и на правото им за самостоятелен избор".

Пиерпаоло Бомбардиери – лидер на UIL допълни, че 5 милиона работници са с изтекли трудови договори, 6 милиона са бедните италианци и посочи:

"Те се нуждаят от отговор относно здравеопазването, както за достойнството на труда, така и за сигурността на работното място".

Според синдикатите, политиката е заета с изборни надпревари, до като действителна Италия страда и се нуждае от спешен отговор от управляващите. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна