Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автопротестът на недоволните миньори и енергетици се отправя към София

| обновено на 23.04.24 в 07:46

Поредно автошествие в защита на комплекса "Марица изток" организират от Сдружението "Миньори и енергетици заедно". 

 Този път протестът ще се проведе в София. Колите ще тръгнат от паметника на св. "Иван Рилски" в Раднево, а сборният пункт е от 9 до 10 часа на площад "Александър Батенберг", след което шествието ще премине по определен маршрут в централната градска част, съобщи председателят на сдружението Станимир Георгиев. По думите в автопохода ще се включат около 80 коли.

Протестиращите настояват държавата да спре плащането на въглеродните квоти от централите в Маришкия басейн до изграждането на завод за тяхното улавяне. Застават зад изпълнение на концесионния договор на Мините като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в комплекса - една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор. Те се обявяват и  против планираната от 1 юли частична либерализация на електроенергийния пазар заради риска от поскъпване на тока за домакинствата.

"Искаме да виждаме държавата как действа и застава зад хората, които работят в Комплекса "Марица изток". Нямаме намерения да  оставаме без средства, без заплати, без доходи, без приоритети. Ще настояваме да се срещнем с председателя на парламентарната комисия по енергетика", заяви Георгиев, като се закани, че ако исканията им не бъдат чути, протестите ще продължат.     

Същевременно от синдикалните организации в Комплекса също обявиха, че свикват национален протестен митинг в София с искане да се отложи  либерализирането на пазара на електрическа енергия. Синдикалният митинг обаче е насрочен за 25 април.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна