Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борел: Повече ПВО системи и 155-милиметрови снаряди за Украйна са основните ни цели

Върховният представител по външната политика и сигурност на ЕС Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече ПВО системи и 155-милиметрови снаряди са основните ни цели за доставка на Украйна - това каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел след заседанието на министрите на външните работи и на отбраната на ЕС в Люксембург.
Борел определи ситуацията в Украйна като много тежка и подчерта, че цифрите са ужасяващи. Русия атакува Украйна с дронове, ракети и насочващи бомби, като от последните изстрелва по 16 всеки ден в рамките на последните 4 месеца, предимно в източната част. Много сериозно е отражението върху електросистемата на Украйна, която е една от основните мишени на руските атаки, каза върховният представител:
"Има ясно усещане за неотложност в рамките на ЕС и всички съюзници от Украйна за действия. Основният начин да направим това е като осигурим противовъздушни батерии и боеприпаси за тях".
Много страни се присъединяват към инициативата на Чехия за търсене на боеприпаси, като първите доставки ще пристигнат в края на май или началото на юни, уточни Борел. Други пък са се присъединили към тази на Германия за координиране на доставките за ПВО системи. На въпрос дали може да изпълни искането на президента Зеленски за доставка на 7 системи "Пейтриът", Борел отговори:
"Съжалявам, но тук, в Брюксел няма "Пейтриътс". Те са по столиците. И именно там трябва да се вземат решенията".
По отношение на Иран Борел каза, че има политическо споразумение да се разшири санкционният режим за дроновете към ракетите и техния потенциален износ към Русия. Това включва производството им и географското му разширяване не само към Русия, но и за региона на Близкия Изток и Червено море. Същото важи и за списъка на забранените компоненти за дронове. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна