Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Великобритания двама мъже бяха обвинени в шпионаж в полза на Китай

Изглед към сградата на британския парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Занимаващ се с изследователска дейност в британския парламент и още един сужител в Уестмистър бяха обвинени в шпионаж в полза на Китай на базата на твърдения, че са предоставили информация, която може да бъде "полезна за врага".

Кристофър Кеш и 32-годишният Кристофър Бери бяха обвинени по Закона за официалната тайна. От полицията заявиха, че те са обвинени в предоставяне на статии, кореспонденция, документи или информация на чужда държава. Китай нарече обвиненията "злонамерена клевета", но отдела за борба с теророризма опредедели обвиненията като "много сериозни". 

Вестник "Сънди таймс" твърди, че Кеш е имал достъп до някои депутати, сред които Том Тугендхат, който е министър, отговарящ за сигурността, и председателя на комисията по външни работи Алиша Кърнс. 

Ръководителят на отдела за борба с тероризма Доминик Мърфи каза, че разследването е било "изключително сложно". От отдела допълниха, че наказателните производства срещу обвиняемите са активни и никой не трябва да съобщава, коментира или споделя информация онлайн, която би могла по някакъв начин да накърни правото им на справедлива защита.  

Кеш и Бери бяха пуснати под гаранция, като ще се явят пред Уестминстърския магистратски съд в петък, 26 април.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна