Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: "Хамас" променя правилата на преговорите за освобождаването на заложници

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Палестинското ислямистко движение "Хамас" променя правилата на преговорите за освобождаване на израелските заложници, заявиха от Вашингтон. Според спътникови снимки радар на иранската ПВО е ударен в Исфахан при израелската атака миналата седмица.

"Хамас" променя исканията си за освобождаване на заложниците в преговорите с Израел, които се водят с посредничеството на Египет и Катар. Това заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър. По думите му Вашингтон ще продължи да настоява за споразумение, което да включва освобождаване на взетите на 7 октомври заложници и пауза в бойните действия в ивицата Газа.

Междувременно спътникови снимки, направени вчера, показаха, че при израелския ответен удар срещу иранския град Исфахан е засегната радарна система за противовъздушна отбрана, произведена в Русия. Това е в противоречие на изявленията на официални лица в Техеран, които многократно отрекоха да са нанесени щети при нападението. Поразяването на радара на С-300, което изглежда е било много ограничен удар от страна на израелците, е причинило много повече щети, отколкото масираната атака с дронове и ракети, която Иран предприе срещу Израел на 13 април. Възможно е затова иранските официални лица, включително върховният лидер аятолах Али Хаменей, да избягват темата. Според експерти удар по най-модерната система за противовъздушна отбрана, която Иран притежава и използва за защита на ядрените си обекти, изпраща послание. Този удар показва, че Израел има възможност да преодолее иранските системи за противовъздушна отбрана.

А снощи ливанската шиитска групировка "Хизбула" съобщи, че е изстреляла десетки ракети по позиции на израелската армия в Северен Израел. Ислямистката групировка заяви, че атаката ѝ е в отговор на израелския артилерийски обстрел и въздушни удари по ливански села.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна