Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сунак обеща още милиарди за отбрана

Снимка: БТА

Британският премиер Риши Сунак обеща още милиарди за отбрана, за да се противопостави на заплахите от "оста на авторитарнити държави", както се изрази, съобщи Би Би Си. 

Това стана по време на посещението му в Полша. 

Сунак каза, че военните разходи на Обединеното кралство ще се повишат до 2,5% БВП до 2030 година. 

Той подчерта, че Обединеното кралство "не е на ръба на война", но допълнителните средства ще поставят отбранителната индустрия на страната "на бойна основа". Между другото лейбъристите в опозиция също се ангажираха с така поставената цел от 2,5% от БВП за отбрана, когато икономическите условия го позволяват. 

Правейки съобщението за военните разходи по време на посещение в Полша, Риши Сунак каза, че Обединеното кралство е изправено пред най-опасната международна ситуация от дните на Студената война между Запада и бившия Съветски съюз. 

Сунак потвърди по-рано, че Великобритания ще предостави допълнителни 500 милиона паунда за Украйна тази година, в допълнение към вече разпределените 2,5 милиарда. 

Обединеното кралство е похарчило 2,07% от БВП за отбрана миналата година, според наличните данни. 

Общо 11 от 31 страни-членки членки на НАТО миналата година са постигнали целта от 2%, показват оценките на трансатлантическия алианс. Полша води класацията по този показател с 3,9% от БВП, следвана от САЩ с похарчени 3,5%.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна