Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много испанци подценяват рисковете при пътуване, сочи изследване

44% от испанците не сключват застраховка за пътуване с пълно покритие, показват данните от изследване, проведено през последните дни в страната. Според застрахователите това се дължи първо на недостатъчната информираност на пътуващите, а след това и на нежеланието им да плащат допълнително.
Да се разболеем по време на пътуване се оказва, че се случва по-често, отколкото си мислим. 6 от 10 случая, обработени от застрахователните компании, са по медицински причини. 

"Не е същото да пътуваш до Европа, както до Тайланд, САЩ или Канада", казва Катя Естаче от застрахователна компания и призовава испанците да проучват по-внимателно какво покрива тяхната застраховка, преди да тръгнат някъде, защото ако в Европа могат да минат с Европейска здравно-осигурителна карта, то в Съединените щати влизането в болница може да им струва и 50 000 долара, а 11% от пътнотранспортните произшествия се случват именно там. Ако няма клауза за връщане в страната със специален медицински самолет, пострадалият ще трябва да плати сам около 15 000 евро. 

Темата стана актуална, след като испанският турист Алекс Гарсия се разболя тежко в Тайланд, трябваше да бъде приет в местна болница, междувременно медицинската му застраховка изтече и накрая се наложи правителството да изпрати военен самолет, за да го върне в Испания. Случаят бе широко отразен в медиите, където се повдигна и въпросът дали това е ангажимент на държавата или на семейството на пострадалия. 

За да няма в бъдеще подобни дебати представителят на Конфедерацията на туристическите агенции Мерцедес Техеро призова испанците да платят повече за застраховка, но да бъдат сигурни, че ще получат медицинска грижа, защото само една рентгенова снимка на счупен пръст в Хонконг е струвала 300 долара на блогърката Сандра Трипиана. Със застраховката при пътуване се покриват и проблеми с багажа, както и анулирането на полетите, подчертава Техеро.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна