Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов руски ракетен обстрел в Харков

Спасители работят на мястото на нощна атака с дрон срещу жилищна сграда в Харков, 4 април 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази нощ източният украински град Харков отново беше подложен на руски ракетен обстрел. Чули са се силни експлозии, има двама леко ранени при счупването на стъкла на четири жилищни сгради, съобщи кметът Игор Терехов.

А в руската Смоленска област е избухнал пожар в горивни складове и енергийни съоръжения. Губернаторът Василий Анохин обвини Украйна за атаката с дрон. Губернаторът на региона Липецк в югозападната част на Русия Игор Артамонов написа в Telegram, че дрон е паднал в местната индустриална зона. Според него няма пострадали, но не допълни дали има щети и каква е била мишената. Ройтерс уточнява, че не може да потвърди информацията.

А междувременно украинският президент Володимир Зеленски благодари на Сената за одобрената военна и икономическа помощ.

"Гласуването в Конгреса засилва ролята на Америка като фар на демокрацията и лидер на свободния свят", написа още Зеленски в Telegram.

"Надявам се, че законопроектът скоро ще бъде подписан от президента Байдън", написа още Зеленски.

Съединените щати са основният донор на военна помощ за Украйна във войната срещу Русия.

Новият пакет помощ беше блокиран в продължение на месеци в Конгреса и е първият одобрен, откакто Републиканската партия установи контрол върху Камарата на представителите през януари миналата година.

"Ще засилим интензивността на атаките по логистичните центрове и арсеналите със западно оръжие," заплаши вчера руският министър на отбраната Сергей Шойгу в реакция на гласуването в американския Конгрес на нов пакет помощ за Украйна. 

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна