Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нагел, ЕЦБ: Понижаването на лихвите през юни не е задължително да бъде последвано от други

Йоахим Нагел, управител на Бундесбанк и член на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инфлацията в еврозоната все още може да продължи да упорства, така че намаляването на лихвените проценти от Европейската централна банка през юни няма непременно да бъде последвано от по-нататъшно облекчаване на паричната политика, заяви в сряда членът на ЕЦБ и управител на Бундесбанк Йоахим Нагел, цитиран от Ройтерс.

ЕЦБ по същество обеща намаляване на лихвените проценти на следващото си заседание на 6-и юни, но централните банкери все още обсъждат пътя на лихвените проценти отвъд този ход, като сигналите от Федералния резерв на САЩ, че може да отложи понижаването на американските лихви, вкарва допълнителна несигурност относно лихвените перспективи.

Йоахим Нагел определи като "свършен факт" очакваното понижение на лихвите през юни, което не беше оспорено от нито един от останалите членове на ЕЦБ, но каза, че остава притеснен за ръста на цените.

"Такава стъпка (през юни) не е задължително да бъде последвана от поредица от намаления на лихвите. Като се има предвид настоящата несигурност, не можем предварително да се ангажираме с конкретен курс по отношение на лихвите", каза той в своя реч по време на събитие в Берлин.

Нагел посочи, че е особено притеснен от инфлацията в сферата на услугите, която все още е висока заради продължаващия силен ръст на заплатите и се оказа по-устойчива от инфлацията при цените на стоките.

"Все още не съм напълно убеден, че инфлацията действително ще се върне към целевото ниво от 2%  своевременно и устойчиво", добави Нагел.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна