Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на акциите на Meta с 15% след финансовите резултати за първото тримесечие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на компанията-майка на Facebook - Meta Platform Inc. поевтиняха с цели 15% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, след като технологичният гигант представи късно снощи финансовите си резултати за първото тримесечие на 2024 г., които не бяха възприети добре от страна на инвеститори и анализатори в частта за планирани огромни разходи за развитието на изкуствения интелект, тъй като разпали страховете, че Марк Зукърбърг няма да може да контролира разходите в компанията.

Приходите на Meta за повишиха през първото тримесечие с 27% спрямо година по-рано до 36,45 млрд. долара, надвишавайки леко пазарните очаквания за приходи в размер на 36,2 млрд. долара.

Оперативната печалба скочи с 91% до 13,8 млрд. долара, докато нетната печалба достигна 12,3 млрд. долара, нараствайки с цели 117% на годишна база. Печалбата на акция пък достигна 4,71 долара, което е рязко повишение със 114% спрямо същото тримесечие на 2023 г., надминавайки пазарите очаквания.

В същото време обаче компанията повиши горната граница на своите прогнози за капиталови разходи за цялата 2024 г. до 40 млрд. долара от предишна оценка в размер на 37 млрд. долара, за да "продължи да ускорява инфраструктурните инвестиции в подкрепа на пътна карта на Meta за изкуствения интелект (ИИ или AI)". През миналата година капиталовите разходи възлизаха на 28,1 млрд. долара.

Meta Inc. добави, че очаква капиталовите разходи да продължат да нарастват през следващата година и също така повиши долния диапазон на своите прогнози за общите разходи за цялата 2024 г. от 94 на 96 млрд. долара. Технологичният гигант също така прогнозира приходи за текущото тримесечие в диапазона между 36,5 и 39 млрд. долара при пазарни очаквания за 38,3 млрд. долара.

Meta също така отчете увеличение със 7% на годишна база в броя на ежедневни активни хора в медийните ѝ платформи до средно 3,24 милиарда.

Графика на Meta Platforms (в долари за акция)


"Беше добро начало на годината. Новата версия на Meta AI с Llama 3 е още една стъпка към изграждането на водещ ИИ в света. Виждаме здравословен растеж в нашите приложения и също така продължаваме да напредваме стабилно в изграждането на метавселената", посочи след представянето на финансовите резултати изпълнителният директор Марк Зукърбърг.

Миналата година главният изпълнителен директор на Meta обеща съкращаване на работни места, намаляване на разходите и определи  2023 г. като "година на ефективност", но прогнозираните по-големи от очакваното разходи за настоящата година сякаш не оправдават тези ангажименти.

Марк Зукърбърг е под все по-голям натиск да поддържа темпото в бързо развиващата се надпревара за ИИ с останалите големи технологични компании от Силициевата долина като Microsoft, Google и OpenAI, което го принуди да увеличи инвестициите в скъпата технология и инфраструктура, необходими за поддържане на плановете му.

Късно тази вечер се очаква Microsoft и Alphabet също да предоставят актуализации на собствените си усилия в областта на изкуствения интелект при представянето на финансовите отчети за първото тримесечие

Зукърбърг каза по време на разговор с анализатори, че според него Meta "трябва да инвестира значително повече през следващите години, за да изгради още по-напреднали модели и най-мащабните AI услуги в света". Тези разходи ще трябва да нараснат "значително, преди да направим много приходи от някои от тези нови продукти", добави той.

Спадът на акциите на Meta с около 15% след края на снощната търговия на Уолстрийт заличи милиарди долари от пазарната стойност на компанията. Това представлява рязък обрат, след като от началото на годината акциите на Meta поскъпнаха с над 40% тази година, като се търгуваха на рекордна територия през февруари след обявяването на печалбите за четвъртото тримесечие на 2023 г., обявявайки тогава и първото раздаване на дивидент и сигнализираха за силно възстановяване от скорошния спад на рекламните приходи.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна