Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният министър на туризма Евтим Милошев:

Добър знак към туристическия бранш ще е приемането на промените в Закона за чужденците

Снимката е илюстративна

Добър знак към туристическия бранш ще бъде приемането на промените в Закона за чужденците, което е включено в дневния ред на Народното събрание. Това коментира служебният министър на туризма Евтим Милошев в Бургас. Промените имат за цел да решат проблема с наемането на сезонни работници от трети страни извън ЕС. Внасянето на новите текстове в Закона за гласуване в НС беше експресно по настояване на работодатели и туристически сдружения. 

Основните промени в Закона за чужденците се отнасят до процедурите по предоставянето на възможност за дългосрочна и краткосрочна сезонна заетост на работници от трети страни. 

"Те не са панацея, те няма да решат генерално проблема, но страшно много ще облекчат работата на чуждестранните работници от трети страни по две направления. Едното е след изтичането на 90-днвената работна виза, да не се налага работниците да се връщат до мястото, където  издадена тази виза, а да могат да си я подновяват тук, на територията на България. И другото е за краткосрочната работна виза, има вече улеснен режим при продължаването, така че работниците да останат до края на сезона", каза министър Евтим Милошев

428 полицейски служители ще има командировани от вътрешността на страната по Южното Черноморие за летния сезон, каза директорът на бургаската полиция ст.-комисар Емил Павлов. За първи път ще има и командировани полицаи и от Германия.

"В районно управление Несебър ще имаме през юли и август екип от двама човека, командировани полицаи от Германия, от Полша, от Чехия и от Румъния. Ще имаме и двама чешки полицаи в Приморско. 

В следобедните часове служебният министър на туризма Евтим Милошев ще се срещне с туристическия бранш в курорта "Слънчев бряг".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна