Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сливен ограничиха до 20 км/ч скоростта за тротинетки и ги забраниха в пешеходните зони

Снимка: ЕПА/БГНЕС

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинския съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите. Местния парламент вдигна и глобите за нарушаване на шума от 50 лв. на 450 лева за физически лица. 

Ограничението на скоростта на електрическите тротинетки ще се следи съвместно с полицията, каза кметът Стефан Радев и посочи, че такива ограничения се налагат във всички европейски държави.

"Проблем не само за Сливен, проблем не само за България, проблем и в европейски мащаб, който се поставя непрекъснато. Добре е да ги има (глобите б.а.) като възпитателен ефект за младите хора."

През последните две години над 8 хиляди обаждания на телефон 112 са получени за силна музика. В тази връзка местния парламент увеличи глобите за нарушаване на спокойствието на гражданите.

"Предстои да видим как ще работи новия размер на санкциите."

Общинския съвет днес прие още предложенията за изменение на бюджета на общината, бюджетната прогноза през периода 2025-2027 година, Наредба за администрирането на местните такси и услуги и др.


По публикацията работи: Иван Славов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна