Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АФП: Германският евродепутат Максимилиан Кра и съмнителните му връзки с Китай и Русия

Максимилиан Кра
Снимка: Европейски парламент

Германският крайнодесен политик Максимилиан Кра, който се разследва за подозрителни връзки с Русия и Китай, е отявлен фен на ТикТок, който отдавна предизвиква учудване за отношенията си с чужди сили, отбелязва в свой коментар АФП.

47-годишният евродепутат и водещ кандидат на "Алтернатива за Германия" на евроизборите през юни е в центъра на задълбочаваща се криза, след като един от асистентите му в ЕП бе задържан по подозрение в шпионаж в полза на Китай.

Германската прокуратура съобщи, че е започнала и предварително разследване срещу самия Кра във връзка с подозрителни плащания от Китай и Русия.

Кра е отличителна фигура и привлича вниманието с крайните си възгледи. Той говори за "репопулация" – гледна точка на десницата, според което имигранти изместват местните – и присъства в доклади на германските спецслужби, проучващи "АзГ" за крайнодесен екстремизъм.

Кра е сред най-активните германски политици в ТикТок, където има 42 000 последователи.

Той е вдовец, има 8 деца от три различни партньорки, а миналата година взриви мрежата с клип, в който дава съвети на младежите: "Истинският мъж е десен" – слоган, който превърна в своя запазена марка.

Роден в източната провинция Саксония край чешката граница през 1977 г. Кра е израснал в комунистическата Източна Германия, учейки в Дрезден, а след падането на Берлинската стена и висше образование в Ню Йорк.

Той се присъединява към "АзГ" през 2016 г., след като дезертира от консервативната ХДС и става евродепутат през май 2019 г.

Дори преди тазседмичните разкрития Кра предизвикваше подозрения на няколко пъти заради връзките си с Русия и Китай.

Райнхард Бютикофер, евродепутат от германските Зелени, заяви тази седмица пред радио "Дойчландфунк", че Кра е "най-гласовитият васал на Китай" в институцията от известно време.

През октомври сайтът t-online съобщи, че "близък довереник" на Кра ръководи германско-китайска лобистка мрежа директно от офиса в Европарламента.

Според сп. "Шпигел" Кра е бил разпитван от ФБР през декември заради евентуални плащания от прокремълски източници.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна