Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април. 

В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев – български народен певец, изпълняващ тракийски народни песни и ученик на Вълкана Стоянова. 

"Трябва да съхраним и предаден обичаите и традициите, по начин по който са битували в българското семейство и в сърцата на българския народ. 

Игрите са танцови и за тях домакините са поканили фолклорен танцов клуб "Добруджанци" с ръководител Петър Свиленов, които да покажат позабравени български народни танци, – уточнява Варналиев. – Духът на миналото е духът на българина, на българската традиция, духът на българската вяра, духът на дедите ни, които са спотаили тези танци, хора, песни и онези обичаи, които ние трябва да покажем, че сме ги опазили и трябва да ги предадем на следващите поколения", категоричен е Стоян Варналиев.  

Подробности в разговора на Ани Костова със Стоян Варналиев в "Следобед за любопитните".


Снимка – Народно читалище "Светлина - 1940 г."

По публикацията работи: Милена Очипалска

Горещи теми

Войната в Украйна