Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи.

Междувременно йеменските бунтовници хути заявиха, че отново са атакували кораб в Аденския залив.

Военновременният кабинет на Бенямин Нетаняху е обсъдил вариант, при който "Хамас" да освободи жени, по-възрастни и болни заложници, а в замяна Израел да позволи на разселени жители на Ивицата Газа да се върнат в северната част на анклава.

Според израелска телевизия с това предложение израелското правителство се опитва да заобиколи искането на "Хамас" за постоянно спиране на огъня. Според информацията днес в Израел трябва да пристигне египетска делегация, с която да се обсъдят възможности за излизане от застоя, в който изпаднаха преговорите за освобождаването на заложниците.

Започна изграждането на временно пристанище за доставяне на хуманитарни помощи в Ивицата Газа, съобщи Пентагонът. 

Планът предвижда построяването на плаващ кей край брега, където да акостират търговски кораби, натоварени с помощи. След това помощите ще бъдат прехвърляни на спомагателни плавателни съдове и транспортирани до специално създадено място за акостиране, откъдето ще бъдат доставяни до жителите на Газа с камиони. В строежа на съоръжението участват американски военни кораби, заяви пред журналисти говорителят на Пентагона.

Бригаден генерал Патрик Райдър отбелязва, че продължава работата на международната общност за внасянето на хуманитарни помощи в Газа и по други маршрути.

Късно снощи говорител на йеменските бунтовници хути обяви, че са атакували контейнеровоза "Дарвин" в Аденския залив. По думите на Яхия Сария нападението е постигнало целите си и бунтовниците ще продължат да атакуват кораби в солидарност с палестинците, които воюват с Израел в ивицата Газа.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна