Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране за разработването на малки модулни ядрени реактори

Снимка: nuward.com

Европейската комисия одобри в петък френски план за отпускане на 300 милиона евро на компанията Nuward, която е дъщерно дружество на Electricite de France (EDF). Компанията Nuward ще бъде натоварена с проучване и разработване на малки модулни ядрени реактори (SMR).

Проектът се състои от пет фази, като инвестицията от 300 милиона евро е предназначена за финансиране на третата му фаза до началото на 2027 г.

"Проектът има за цел да разработи процеси за проектиране и изграждане на SMR, базирани на прост и модулен дизайн и с еквивалент на изходна мощност до или по-малко от 300 електрически мегавата (MWe)", посочиха от Комисията, като добави, че мярката ще допринесе за постигането на стратегическите цели на Европейската индустриална стратегия и Европейския зелен пакт.

През декември 2022 г. ЕК вече одобри френска мярка на стойност 50 милиона евро за подкрепа на втората фаза на проекта, насочена към придобиване на нови знания за проектиране и изграждане на малки модулни ядрени реактори.

Съгласно мярката помощта ще бъде под формата на директна безвъзмездна помощ до 300 милиона евро, която ще покрие проекта за научноизследователска и развойна дейност до началото на 2027 г.

Мярката ще подпомогне на компанията Nuward при оразмеряването на модулите и компонентите на SMR и валидирането на тяхната интеграция в SMR чрез числени симулатори и лабораторни тестове. Nuward също така ще проведе проучвания за индустриализация, свързани с модулния дизайн и масовото производство на SMR. И накрая, мярката ще подпомогне Nuward в подготовката на необходимите демонстрации за безопасност за одобрението на проекта от националните органи за ядрена безопасност, посочват от Европейската комисия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна