Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 1100 ракети са изстреляни при вчерашните градушки

Снимка: Министерство на земеделието

В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, чиито площи пострадаха от вчерашната градушка в Южна България. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов по време на среща със земеделски производители в един от най-силно засегнатите райони  от градушката - село Зетьово, община Чирпан. Там насажденията с царевица и слънчоглед са напълно унищожени.

Близо 1100 ракети са изстреляли от полигоните на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" през вчерашния ден на територията на областите Стара Загора, Пловдив и Сливен. Това съобщи директорът на агенцията инж. Валери Ценов.

Според него са спазени инструкциите и няма забавяне в работата на служителите на площадките, но са се образували суперклетки в облаците, които дори след обработка се възстановяват.

По думите му не е имало недостиг на ракети. На места се е налагало да се зарежда с цел да не се получи пропуск, но обработката от страна на дирекциите не е прекъсвана.

Зам.-министър Иван Капитанов обясни, че срокът за подаване на заявленията за обследвания на пострадалите площи е 14 май, което е 10 работни дни, считано от днес, предвид предстоящите празници. По думите му има предвидени финансови средства в бюджета на Държавен фонд "Земеделие" за изплащане на помощи при възникване на такива събития. 

"По нареждане на министъра на земеделието и храните Георги Тахов още вчера бяха сформирани комисиите, които да извършват обследване на пострадалите площи. Те ще изготвят нужните констативни протоколи. В спешен порядък ще обобщим данните, ще прегледаме заявленията и веднага ще пристъпим към изплащане на обезщетенията", каза той и апелира към кметовете по общини да обърнат внимание на всички пострадали стопани стриктно да подадат заявления в определения срок.

Заместник-министър Капитанов разясни на земеделските производители, че за да се извърши подпомагане е необходимо да има 100% пропадане на площите, както е било в предходни години.

"Това са правилата на държавната помощ и ние сме длъжни да се съобразяваме с тях. Ще направим индивидуален оглед на всяко едно стопанството на всеки един земеделски производител“, поясни още той.

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от община Чирпан.


По публикацията работи: Иван Славов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени