Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиан Вигенин - най-желан за водач на евролистата на БСП

Кристиан Вигенин
Снимка: БГНЕС

Румен Гечев е номиниран за второто място в листата на БСП за евровота. С най-много номинации за водач на листата е Кристиан Вигенин.

Пленумът на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.

Хора с обществен опит и авторитет, високи нравствени качества, висше образование, експертен опит и комуникативност са част от критериите, които БСП ще прилага към кандидатите си за депутати. Номинираният за второто място в листата на левицата за евровота Румен Гечев коментира политиката на партията в Европейския съюз.

"Моето виждане за това е за всички българи, които са в европарламента, независимо кои са те би трябвало девизът да бъде "Достойна България в силен Европейски съюз". Тоест първата работа е да се държим достойно и второ е да убеждаваме другите колеги в правотата на решения, които ще бъдат полезни за всички", каза Гечев.

Петър Мутафчиев, бивш министър на БСП, призова за пълна мобилизация преди регистрацията на евроизборите и преди 1 май.

"Оптимизмът никога не бива да ни напуска. И ръководството никога не трябва да прави така, че да убива този оптимизъм в нас, защото това е най-лошото. И ги призовавам – бъдете малко хрисими. Победи, които демонстрирате, като в София - не са победи, те са падения, защото те разделят, те унищожават. И унищожават една идея, която е крепила милиони български граждани в цялата тази 130-годишна история, която има нашата партия. Не може да се явим с пет листи, се с четири, с пет, и, за съжаление, така се получава. До 4 май има близо седмица време. Още утре това ръководство трябва да направи всичко възможно да събере всички тези формации, които заявиха, че трябва да се явят на избори и да ги обединим около идеите на социализма", коментира той.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна