Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емоция… Европа

Последният завет за свободата: Възрастни европейци с писма до внуците си

Чуй новината! Чуй новината:

След няколко седмици, между 6 и 9 юни, Европейският съюз ще стане свидетел на второто най-голямо демократично упражнение в света, в което гражданите ще отидат до урните, за да упражнят своя вот – на европейските избори.

Този момент дава възможност на всеки гражданин да оформи бъдещия облик на Европа, като спомогне за утвърждаване на демокрацията. Затова и Европейският парламент води кампания за насърчаване на избирателната активност, защото сме убедени сме, че демокрацията е не само основно право, но и отговорност, а най-прекият начин да се грижиш за опазването на демокрацията е да гласуваш.

В сърцето на кампанията стои "Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": 4-минутно видео с участието на възрастни европейци, които свидетелстват от първа ръка за преобразяващата сила на демокрацията в живота им.

Тези забележителни хора разказват личните си истории – за преживяното от тях потисничество или крехкостта на демокрацията. И искат да ги предадат на своите внуци и следващите поколения.


В документалния филм участват европейци от 10 държави членки на ЕС, хора, които са живели достатъчно дълго, за да видят как светът се променя фундаментално.

Това са хора, които вероятно ще гласуват за последен път в живота си и затова имат желанието да предадат своето послание на следващото поколение – не само на внуците си, които са ги придружили на снимките, но и на по-младото поколение като цяло. 

Това е призив да направим така, че демокрацията да продължи да живее в Европа дълго след като те са си отишли. И това изисква едно просто нещо – да бъдем активни и да гласуваме.

Кои са участниците в документалния филм?

Общо 54 души от 27 страни участват в документалния филм – един възрастен и един по-млад придружител (в повечето случаи внук) от всяка държава-членка на ЕС.

От тях са избрани да участват двойките от Финландия, Чехия, Германия, Испания, Франция, Латвия, Италия, Холандия, Полша и Румъния.

БНР откри и българската двойка, участвала в заснемането на видеото в Дания. Това са 75-годишният Луко Петров и внукът му Атанас Начев, на 20 години.

Очаквайте тяхната история със старта на кампанията за изборите 2 в 1.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна