Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън е на посещение в Рияд

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна днес в Саудитска Арабия, откъдето започва обиколка в Близкия изток.
Снимка: БТА

Американският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна в Саудитска Арабия. Поредната му обиколка в Близкия изток е част от дипломатическите усилия за разрешаване на кризата в региона.

В Рияд американският държавен секретар ще се срещне с висши саудитски ръководители и ще участва в среща в по-широк състав с партньори от пет арабски държави - Катар, Египет, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Йордания, с които ще продължи дискусиите за бъдещото управлението в ивицата Газа след войната,  съобщиха от Държавния департамент. От Саудитска Арабия Блинкън ще пътува за Йордания, а после ще посети Израел.

Очаква се Антъни Блинкън да окаже натиск връху израелския премиер Бенямин Нетаняху за подобряване на хуманитарната ситуация в ивицата Газа с увеличаване на помощта. Другият основен въпрос е постигането на споразумение за прекратяване на огъня между Израел и радикалната палестинска групировка "Хамас".

Делегация на групировката ще бъде днес в египетската столица Кайро за нови преговори за примирие. Еврейската държава вече заяви, че, ако бъде постигнато споразумение, включващо освобождаване на заложниците, може да отложи планираната си военна операция в южния град Рафах.

Междувременно базираната в Съединените щати благотворителна организация Световна централна кухня заяви, че ще възобнови дейността си в Газа, месец след като седем нейни служители загинаха при израелски въздушен удар.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна